Zeven jaar was ik, toen ik hoorde dat mijn ouders uit elkaar gingen.
Mijn vader vertrok. Mijn moeder bleef achter met mijn 2 jongere zusjes en mij. Mijn beide ouders hertrouwden binnen een jaar met nieuwe partners. Zo had ik ineens geen contact meer met mijn ‘papa’, had ik een ‘nieuwe vader’ en een nieuwe opa en oma (en ooms, tantes, nichtjes, neefjes).
We verhuisden dat jaar naar een andere woonplaats. Dat betekende dat ik naar een andere school moest waar ik nieuwe vriendinnetjes moest maken. Alles wat vertrouwd was, alle houvast was weg. Het aantal veranderingen was in korte tijd enorm. Aandacht voor scheiding was er nog niet veel. Het was wennen, aanpassen, missen en rouwen.
Dit is mijn verhaal van 40 jaar geleden, in een notendop. Een impactvolle periode, met blijvende herinneringen en blijvende gevolgen. Blijdschap, maar ook veel (verborgen) verdriet en ruzies, ze wisselden elkaar af. We vormden dan wel weer een gezin, maar tegelijkertijd liepen er ook nog jarenlang rechtszaken over alimentaties en andere financiën, de enige momenten waarop ik mijn ‘echte vader’ zag. Stressvolle periodes waarbij kinderen niet betrokken zouden moeten zijn.
Dat veel dingen in die tijd anders hadden gekund, dat realiseerde ik me pas later. Dat de scheiding onomkeerbaar was en mijn ouders nooit meer bij elkaar zouden komen, dat wist ik. Maar wat had ik het allemaal graag anders gezien; het contact, de communicaties, de briefwisselingen…
Ik durf nu te zeggen dat dingen niet alleen anders hadden gekund, maar zelfs anders hadden gemoeten.
Ik ging veel lezen over scheidingen, voerde gesprekken met hulpverleners en zo ontstond er langzaam een missie… Jarenlang ben ik werkzaam geweest in het basisonderwijs en daar waar ik vroeger de enige leerling in de klas was met gescheiden ouders, hoe anders is dit tegenwoordig.
De drang om iets te doen met mijn missie werd steeds groter. Dat wat mij destijds geholpen zou hebben maar wat ik had gemist, dat wilde ik kinderen in scheidingssituaties gaan geven: een onafhankelijk luisterend oor, tips en begeleiding, een plek om van je af te praten.
Toen ik 3 jaar geleden mijn droom waarmaakte door mijn eigen kindercoachpraktijk te openen, kwam mijn wens dan ook niet zomaar uit de lucht vallen: ik wilde me specialiseren in kinderen in scheidingssituaties.
Als ervaringsdeskundige weet ik dat je als kind van gescheiden ouders ‘levenslang’ hebt. Een scheiding achtervolgt je echt je leven lang. Denk maar aan een diploma-uitreiking, een huwelijk, geboortes, verjaardagen, begrafenissen. Belangrijke momenten van samenzijn. Maar het zijn allemaal momenten die zorgen voor stress als je vader en moeder niet samen door één deur kunnen.
Ieder kind met scheidende/gescheiden ouders moet zijn verhaal kwijt moet kunnen, op jonge en/of latere leeftijd. Ik hoor je denken: dat kan het toch bij vader en moeder? Dat klopt! En dat is ook heel belangrijk.
Misschien heb je wel eens gehoord van een loyaliteitsconflict? Een kind wil niet hoeven kiezen tussen ouders, geen voorkeur uit hoeven spreken, papa of mama geen pijn doen. Het wil loyaal zijn, trouw zijn aan allebei, van allebei houden. Het kind zit in een scheidingssituatie in een spagaat, het wil beide ouders niet tekort doen, maar heeft dat gevoel wel als het met één van hen praat over de situatie.
En daarom is het zo belangrijk dat een kind ook een luisterend oor vindt bij iemand die iets verder weg staat. Om te ontdekken dat alle gevoelens er mogen zijn, dat alle gevoelens goed zijn en hoe het daarmee om kan gaan. Dat het weet dat alle mensen fouten maken, ook ouders, maar dat ouders altijd je ouders zullen blijven en altijd van je zullen blijven houden.
En heel belangrijk: dat wat er ook gebeurt, dat je als kind nooit schuld hebt aan de scheiding!
Ik volgde een opleiding, werd coach bij De Kinderen Scheiden Mee (Zandkastelenprogramma) en had een belangrijk doel voor ogen: hoe mooi zou het zijn, als aan Begeleiding bij Scheiding in mijn praktijk geen kosten verbonden zouden zijn voor ouders, zodat alle kinderen begeleid konden worden bij scheiding?!
Ik ben in gesprek gegaan met de gemeente Alblasserdam en ik ben heel trots op het eindresultaat: het project Samen Verder, een samenwerking tussen de gemeente Alblasserdam, Vivenz en Nicole Coaching: vanaf september 2020 is voor inwoners van Alblasserdam scheidingsbegeleiding kosteloos!
Lieve ouders, ik wil jullie tot slot twee heel belangrijke tips geven.
Praat nóóit negatief over elkaar waar je kind bij is. Communiceer met elkaar en met je kind als liefhebbende ouders, niet als strijdende ex-partners.
Vertel je kind wel 100.000x dat de scheiding niet de schuld is van je kind.
En tot slot een advies: laat je kind met iemand praten over wat hem/haar is overkomen! Kinderen vinden het fijn om hun verhaal te vertellen. Het zal hen helpen met verwerken!
Illustratie: Lotte Wesselius